JSN ImageShow

Dobrodošli u JU Srednju mašinsko-saobraćajnu školu!

JU Srednja mašinsko – saobraćajna škola  obrazuje kadrove mašinske i saobraćajne struke.
U okviru struke učenici i polaznici  obrazuju se za specifična zanimanja  III, IV i V stepena obrazovanja.
Nastavni planovi i programi usklađeni su sa potrebama tržišta.

projektzamir

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović i direktorica projekta PRO-Budućnost, Majda Behrem-Stojanov dodjelili su certifikate koordinatorima i direktorima škola koje su učestvovale u realizaciji Projekta za mir.

U sklopu PRO-Budućnost projekta, a kroz realizaciju Memoranduma o razumijevanju u školskoj 2020./2021. godini, čiji je cilj bio kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti učenice i učenike poticati na izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, suedjelovalo je deset srednjih škola s područja HNK.

„Realizacijom različitih aktivnosti u sklopu ovog projekta, naši učenici i koordintori pokazali su spremnost na saradnju, kao i visok stepen tolerancije i međusobnog poštovanja, a sve su to preduslovi za izgradnju kvalitetnog društva. Projekti koji promovišu mirovno obrazovanje, sprečavanje diskriminacije, kao i poštivanje različitosti i razbijanja stereotipa uvijek će imati podršku Ministarstva. Nadam se da ćemo vođeni dosadašnjim rezultatima i uspješno realizovanim aktivnstima ovaj projekat nastaviti i u narednoj školskoj godini. Upućujem Vam iskrene čestitke na uspješno realizovanim aktivnostima“, kazao je resorni ministar.

Jedan od ciljeva projekta bio je i promoviranje multikulturalnosti i suživota, izgradnje interkulturnog razumijevanja, međuetničkog povjerenja, mira i nenasilja i to kroz mnogobrojne aktivnosti i radionice, kao što su Identitet za pomirenje, Žive biblioteke, Transformacija konflikta, predavanje i posjeta vjerskim objektima.

 

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com